SHIATSU RYOHO

Shiatsu betekent letterlijk vertaald vingerdruk therapie. Het is een manier van lichaamstherapie die werd ontwikkeld door de Japanner Tokujiro Namikoshi, en later zijn zoon Toru Namikoshi. De therapie is gebaseerd op de Chinese geneeskunst en de westerse kennis van anatomie en fysiologie. Shiatsu Ryoho bestaat uit het met duimen en vingers druk geven op een gestileerd systeem van neuromusculaire punten (reflexpunten). De Shiatsu Ryoho heeft een voorkeur voor een westerse, wetenschappelijke benadering.

Vanuit de Oosterse filosofie werken Shiatsu therapeuten op energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Doel van de massage is hierbij het opheffen van blokkeringen in de stroming van energie door het menselijk lichaam en het beter verdelen van deze energie (Ki, ook wel Chi; levensenergie).

In het westen gaat men er van uit dat de behandeling van de neuromusculaire punten invloed heeft op het Centraal Zenuwstelsel en het Autonoom (vegetatief) Zenuwstelsel. Pijn wordt vermindert of weggenomen en de te hoge spierspanning wordt opgeheven. Het Centraal Zenuwstelsel wordt tot rust gebracht en er ontstaat een beter evenwicht in de processen die zich in het menselijk lichaam afspelen om het lichaam in stand te houden; de homeostase.

Met andere woorden: elk menselijk lichaam heeft altijd een bepaald evenwicht, maar is zelden of nooit 100% in balans. Bij Shiatsu wordt met een minimale prikkel het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd. In wezen wordt het bestaande, valse evenwicht verstoord. Hierdoor gaat het lichaam opnieuw op zoek naar een evenwicht, wat een verbetering van de lichamelijke balans oplevert.

Shiatsu ontspant, bevordert de bloedcirculatie, bestrijdt symptomen van stress en ondersteund het zelfhelend vermogen van het lichaam. Bovendien bevordert het uw bewustzijn van uw eigen lichaam, uw lichaamshouding en levensstijl en leert het u (eerder) te luisteren naar de signalen die uw lichaam u geeft.

Shiatsu Ryoho is zeer goed te combineren met manuele Triggerpoint Therapie, aangezien beide technieken gebruik maken van de neuro-musculaire punten op het menselijk lichaam.